VetFamily - Ett nätverk för fristående djurkliniker

2022-01-13

VetFamily

WILL & SKILL hade nöjet att hjälpa VetFamily med framtagning och utveckling av ett kundinlogg för deras kunder. Där vi i projektet utvecklade kundportalen med en hybridmetod som kombinerar agila och vattenfallsmodeller. Denna metod gav flexibilitet för snabba anpassningar samt strukturerad planering, vilket förbättrade projektets effektivitet och kundnöjdhet.

Om VetFamily

VetFamily är ett nätverk som startade i Danmark år 2000 för att stötta fristående veterinärkliniker genom gemensamma upphandlingsbesparingar och samarbete kring aktiviteter som kunskapsdelning, utbildning och marknadsföring. Nätverket expanderade till Sverige 2014, Norge 2015, Tyskland och Nederländerna 2017, Frankrike 2019 samt Kina och Spanien 2020. VetPlan, deras program för förebyggande vård, lanserades 2016 i Danmark och har sedan dess introducerats i Sverige, Norge och Nederländerna.

Läs mer om VetFamily här.

Projektbeskrivning

Projektet gick initialt ut på att designa och utveckla ett kundinlogg för VetFamily´s kunder. Därefter fortlöpte samarbetet med förvaltning och vidareutveckling samt drift och hosting av lösningen.

I samarbetet hade vi ett dedikerat team som arbetade med VetFamilys portal tillsammans med kundens produktägare.

Hybridprojekt

I detta arbete blandade vi vattenfallsmodellen med agiltarbete.

I det dagliga arbetet jobbade vi enligt agil projektledning för att flexibelt kunna hantera projekts krav. Vi fokuserade på att dela upp arbetet i mindre, hanterbara delar i två veckors-sprintar enligt produktägarens, i samråd med projektledarens, prioriterade backlog. Vilket gjorde det möjligt till snabba anpassningar till förändringar, kontinuerlig feedback från intressenter och förbättring av produkten under projektets gång.

Däremot följde projektet i grunden ett vattenfallsprojekt där MVP:n planerades i förväg och fastställdes med kravinsamling och design innan utvecklingen påbörjades. I detta typ av projekt slutförs alltså varje fas innan nästa påbörjas, vilket kan göra det mer omständigt att göra förändringar när projektet väl börjat.

Desktop with two screens

Att blanda agila och vattenfallsmetoder i ett projekt, ofta kallat en hybridmetod, kan erbjuda flera fördelar:

1. Flexibilitet och anpassningsförmåga

  • Agil: möjliggör snabba förändringar och anpassningar, vilket är viktigt i projekt där krav och omständigheter kan förändras under projektets gång.

  • Vattenfall: erbjuder en tydlig struktur och är användbar i projekt där kraven är stabila och väl definierade från början. Genom att blanda de två kan du dra nytta av både flexibilitet och stabilitet.

2. Riskhantering

  • Agil: möjliggör kontinuerliga leveranser, vilket kan minska risken för större problem senare i projektet. Eventuella fel upptäcks tidigt och kan åtgärdas snabbt.

  • Vattenfall: tillhandahåller en omfattande planeringsfas som minskar risken för oförutsedda utmaningar längre fram i projektet. Kombinationen kan hjälpa till att balansera riskerna på ett mer holistiskt sätt.

3. Balanserad resursanvändning

  • I vissa delar av ett projekt kan en mer iterativ, agil metod vara fördelaktig, medan andra delar kan kräva en mer sekventiell och strukturerad vattenfallsmetod. Detta tillåter bättre användning av resurser och tid, beroende på vilken fas av projektet som behöver mest fokus.

4. Förbättrad kommunikation och samarbete

  • Agil: Den kontinuerliga dialogen och feedback-loopen i agila metoder främjar bättre kommunikation och samarbete mellan teammedlemmar och med intressenter.

  • Vattenfall: Den fasta strukturen i vattenfallsmodellen ger tydliga kommunikationspunkter och dokumentation, vilket kan vara fördelaktigt för att säkerställa att alla parter är överens om projektets riktning.

5. Möjlighet till kontinuerlig förbättring

  • Agil: Genom iterativa cykler kan teamet kontinuerligt förbättra och justera sitt arbete baserat på feedback.

  • Vattenfall: En grundlig planeringsfas i början kan ge en solid grund att bygga på, vilket minskar behovet av omfattande förändringar senare. Kombinationen kan säkerställa att det finns utrymme för förbättring samtidigt som det finns en tydlig väg framåt.

6. Kundnöjdhet

  • Agil: gör det möjligt att leverera värde snabbt och ofta, vilket kan öka kundnöjdheten.

  • Vattenfall: kan tillfredsställa kunder som föredrar en mer traditionell, förutsägbar projektleverans. Genom att kombinera de två metoderna kan du anpassa leveransen för att möta olika kunders behov.

7. Skalbarhet och hållbarhet

  • Större projekt kan dra nytta av att ha en övergripande vattenfallsstruktur med specifika delprojekt som hanteras agilt. Detta tillåter ett större projekt att skalas effektivt samtidigt som de agila fördelarna bibehålls inom mindre, mer flexibla delar av projektet.

Genom att blanda agila och vattenfallsmetoder kan organisationer skapa en anpassad projektmetodik som drar nytta av det bästa från båda världarna, vilket kan leda till ökad effektivitet, bättre riskhantering och högre kundnöjdhet.