React Utvecklare på en digitalbyrå i Stockholm

2023-04-06

Clean desk

Vad är React? Vem skapade React? Vilka använder React? Har du funderat på dessa frågor? Vi har besvarat dessa i vårt senaste inlägg.

Vi på WILL & SKILL är en digitalbyrå i Stockholm som hjälper våra kunder att bygga skräddarsydda digitala lösningar. Vi har använt oss av React i vårt dagliga arbete sedan React lanserades. Nedan följer en beskrivning om vad React är, hur det kom till och varför det är ett bra verktyg för utvecklare som vill bygga digitala lösningar med ett interaktivt gränssnitt.

Vad är React?

React.js är ett javascript ramverk som används för att skapa moderna applikationer. Applikationerna kan leva i webbläsaren, men även i mobilen samt andra enheter (inom kort kanske vi har appar i våra kylskåp?). Syftet med React är att enkelt kunna skapa interaktiva gränssnitt med hjälp av lego-block, så kallade komponenter (Components). Dessa komponenter kan återanvändas och skapa en struktur i koden som medför lättare förvaltning samt minskar tiden det tar att utveckla nya funktioner.

För att läsa mer om varför ni ska använda React, klicka här!

Vem skapade React?

React skapades av ett gäng utvecklare med hög intresse för Open Source, i ledning av Jordan Walke. Idag jobbar bland annat Andrew Clark, Brian Vaughn, Dan Abramov och Luna Raun med att förvalta och utveckla nyfunktionalitet i React. Några år efter lansering hoppade Facebook (idag Meta) in och har sedan dess ansvarat för vidareutveckling samt förbättring av React.

När släpptes React?

React släpptes initialt 29e maj 2013 och är licensierat enligt MIT License.

Vilka använder React?

React används idag av både stora och små bolag. Vissa internationella och andra nationella. Nedan följer en lista på ett par stora bolag som förlitar sig på React för sina digitala lösningar och digitala system.

  • Dropbox

  • Instagram

  • Airbnb

  • Discord

  • Walmart

  • Wix

  • Pinterest

  • Skype

Vad används React till?

React används för att bygga interaktiva användargränssnitt och webbapplikationer. React gör detta snabbt och effektivt med mycket mindre kod än många andra javascript ramverk. I React byggs applikationer med återanvändbara komponenter. Dessa komponenter bildar tillsammans det slutgiltiga gränssnittet som användare interagerar med.

React går också att applicera på mobila applikationer med hjälp av React Native. För att läsa mer om fördelarna med React Native, klicka här.

Hur kommer man igång med React?

För att komma igång med React så behöver man installera npm på sin dator. När man gjort det, så är det bara att öppna en terminal och skriva in:

npx create-react-app myprojet

Detta skapar en grundstruktur som de flesta React applikationer utgår ifrån.

Vill du läsa mer om hur du kommer igång med React i 10 enkla steg? Klicka här.

Varför React?

Fördelarna med React är många. Nedan listas några utav våra favoriter:

1. Komponentbaserad

React bygger på komponenter. Man kan se många liknelser med kemins värld där allt består av atomer. I React bygger vi komponenter på atom nivå, som slås ihop till större komponenter (molekyler), som sätts ihop till block (organismer) och som sedan tillsammans bilder sidor (pages).

2. Lätt att jobba med för utvecklare

Idag finns det massvis av klara paket/komponenter/bibliotek som React utvecklare kan använda sig utav i sitt dagliga arbete. Arkitekturen i React för det enkelt för utvecklare att ta hjälp av eller bygga vidare på befintliga moduler istället för att koda saker från början.

3. SEO vänligt

Med hjälp av React kan våra sajter och system byggas på ett sätt som gör det enkelt för sökmotorbotar att indexera innehållet. Sökmotorer lägger ett stort värde i hur snabbt sidan går att ladda och detta är något som React fokuserar väldigt mycket på.

Läs mer om fördelarna med React här.

Sugen på att läsa mer om React?