Shareville - Från idé till MVP till uppköp.

2023-05-19

Shareville on mobile

Vi på WILL & SKILL hjälper bolag med projekt från idé till fullt fungerande plattform. Denna gång så gick vi från idé hela vägen till att plattformen köptes upp av en stor aktör.

För en tid sedan fick WILL & SKILL möjlighet att bidra till en spännande resa med målet att innovera privat sparande och aktiehandel. Extra givande under detta åtagande var att vi fick förtroendet i ett tidigt skede när initiativet precis hade gått ifrån idé till startupbolag.

Lärdomarna från detta fleråriga samarbete var ovärderliga. Även om det fanns gott om utmaningar under resans gång kom bolaget till slut hela vägen från startup till att förvärvas och införlivas hos en innovativ Svensk bank. 

Phone laying on table, with purple lightingSom grädde på moset blev tjänsten dessutom en omedelbar succé, med hundratusentals aktiva och engagerade användare över Norden, som än idag utgör en central del av Bankens tjänsteerbjudande till sina sparkunder.

För att lyckas komma från ax till limpa var WILL & SKILL, som bolagets Tech Partner, givetvis tvungna att lösa en rad tekniska utmaningar och noggrant göra arkitekturval som skulle tillåta uppskalning längre fram på resan. 

Lika centralt var det dock att utveckla alla dimensioner av tjänsten med compliance och säkerhet i ständig fokus. 

Tjänsten utvecklades iterativt med initial fokus på design och användarupplevelse och målsättning att tidigt kunna on-boarda riktiga användare. Med tjänsten lanserad kunde vidareutvecklingen sedan bedrivas datadrivet utifrån användarnas beteendemönster och preferenser som underlag. Frontend byggdes med Javascript/React och Backend i Python/Django. Redan från start integrerade tjänsten med externa datakällor för aktiekurser, portföljinnehav och transaktionsdata via ett robust REST-API.

När tjänsten förvärvades av banken påbörjades arbetet att planera och genomföra integration gentemot Bankens interna system. Compliance och säkerhet blev tongivande kravställare genom hela arbetet och arkitekturen behövde anpassas för att dessa skulle samspela väl med användarupplevelsen och prestandan. Ur användarperspektiv ville man b.l.a. att kunderna skulle kunna nyttja tjänsten genom single sign-on till bankens övriga tjänster samtidigt som det var ytterst viktigt att användardatan hanterades och visualiserades utan att tumma på regelverk och säkerhet. Med genomtänkt implementering av ett nytt mellanlager och tydliga gränsdragningar mellan känslig och anonymiserad data gick det att tillgodose både användarvänligheten och compliance i ett format som kunde förvaltas väl över tid. 

Ett urval av använda tekniker:

  • Python

  • Django

  • Postgres

  • Ubuntu

  • uWSGI

  • Nginx

  • Javascript

  • React

  • React Native

  • Swift